ارتوسرجری چیست؟
ارتوسرجری یکی از روشهای درمان برای اصلاح ناهنجاریهای فک به شمار میرود؛ در واقع این اصطلاح از تلفیق دو روش درمانی ارتودنسی و جراحی فک گرفته شده است. اغلب افرادی که به منظور درمان نامرتبی و کجی دندانهای خود به دندانپزشک مراجعه میکنند، از ناهنجاریهای موجود در فک خود بیخبر هستند. ارتودنتیست برای قطعیت این موضوع، گرفتن عکس رادیولوژی را توصیه مینماید. بسیاری از این ناهنجاریها با انجام ارتودنسی برطرف خواهند شد.
تشخیص کاندیدای انجام ارتوسرجری
اگر ناهنجاریهای موجود در دهان شدید باشند میبایست از جراحی فک به همراه ارتودنسی استفاده کرد؛ اما در صورتی که ناهنجاری مورد نظر خفیف یا متوسط باشند، میتوان تنها از ارتودنسی بهره برد و دندانهای خود را اصلاح کرد. نکته مهم در رابطه با ارتوسرجری سن فرد بوده؛ به این معنا که میبایست در سنی مناسب قرار داشته تا بتواند از این روش درمانی استفاده نماید. اگر رشد استخوانهای متوقف شده باشد، تغییر موقعیت فکها به سختی امکانپذیر خواهد بود یا در برخی از مواقع قابل انجام نیست. در حالت کلی افراد با برخورداری از شرایط زیر میتوانند از ارتوسرجری استفاده کنند.
- افراد مبتلا به سندرومهای خاص صورت و فک
- افراد مبتلا به ناهنجاریهای موجود در دندان و فک بهصورت ژنتیکی و مادرزادی
- افراد با وجود تغییرات شدید در جلو یا عقب بودن فک بالا یا پایین
- افرادی که در اثر تصادف و… دچار ایجاد ناهنجاری در دهان و فک شده باشند.
- وجود مشکلاتی نظیر اپن بایت، کراس بایت و…
- وجود فک درد مزمن
سن مناسب برای اجرای ارتوسرجری
یکی از سوالات مهم و اساسی در زمان اجرای ارتوسرجری این است که چه زمانی میتوان از این روش درمانی استفاده کرد و بهترین سن درمان آن چیست؟ لازم است بدانید که برای اجرای ارتوسرجری شرایط استخوانی و رشد آن نباید متوقف شده باشد تا بتوان به نتیجهای دلخواه دست یافت. در سن بیست سالگی معمولاً رشد استخوانها متوقف خواهد شد، به همین منظور جهت بهرهمندی از درمان موثرتر و بهتر میبایست در بازه 17 تا 18 سالگی برای این امر اقدام کرد که بهترین زمان برای اجرای این روش درمانی به حساب میآید.